Close

Destination

Η Δρακολίμνη Βερλίγκα καταλαμβάνει έκταση 9 στρ. περίπου και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, ανάμεσα στην ψηλότερη κορυφή του Λάκμου Τσουκαρέλα (2.295 μ.) στα βόρεια και την κορυφή Μέγας Τράπος (2.240 μ.) στα νότια. Ανήκει στον Δήμο Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Είναι λιγότερο γνωστή σε σχέση με τις άλλες δρακολίμνες της Τύμφης και του Σμόλικα.

Η ονομασία της πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος, ενώ είναι γνωστή και με τις ονομασίες Ντιβερλίγγα και Βουρλίγγα. Δημιουργείται από τα νερά που απορρέουν από τις γύρω ψηλές κορυφές και συνήθως στερεύει έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τα τρεχούμενα νερά οδηγούνται μέσα από ένα μαιανδρικό δίκτυο ρυακιών (φιδόμορφες νεροσυρμές) στην έξοδο από το οροπέδιο προς τα ανατολικά και συντελούν στην δημιουργία του Ασπροπόταμου και στη συνέχεια του Αχελώου. Ανάλογα με την εποχή, τα νερά στους μαίανδρους φουσκώνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες ή στερεύουν αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους.

Και εδώ, όπως άλλωστε προδίδει το όνομα της, κατοικούσε ένας δράκος, ο οποίος εμφανίστηκε από τα έγκατα του βουνού σε αυτό το σημείο. Με τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας, βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου φεύγουν τα νερά. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του πάνω στα λιβάδια. Το σημείο που βρίσκεται η εποχική δρακόλιμνη ονομάζεται σήμερα Φαρμακόλακκα, μια ονομασία που πήρε από τους κτηνοτρόφους, καθώς, όπως λένε, όταν τα ζώα βοσκάγανε εκεί, πεθαίναν.

 

Το τοπίο αν και μαγικό, είναι γυμνό από δέντρα, βραχώδες, ενώ το μωσαϊκό συμπληρώνουν οι απότομες πλαγιές, οι γκρεμοί, τα αλπικά λιβάδια, οι ορεινές πηγές και τα ρυάκια, τα οποία κατακλύζουν το οροπέδιο. Τα κύρια πετρώματα του βουνού είναι οι ασβεστόλιθοι που σε μερικά σημεία ενώνονται με φλύσχες.
Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, προσαρμοσμένη όπως είναι φυσικό στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν: Τα λιβάδια γύρω από τη Βερλίγκα κατακλύζονται από λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού. Το έντονο κίτρινο χρώμα από τις νεραγκούλες (Ranunculus sp.) αναμιγνύεται με το κυανό χρώμα των κρόκων του είδους Crocus veluchensis που ξεπηδάνε με το λιώσιμο των πάγων.

 

Η ποικιλία των φυτών συνεχίζεται με πολλά και σπάνια είδη. Η ορνιθοπανίδα στα αλπικά είναι εξίσου πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη: Τα αρπακτικά της περιοχής περιλαμβάνουν χρυσαετούς, φιδαετούς, όρνεα, γερακίνες κλπ. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως πετροπέρδικες, βραχοχελίδονα, καστανολαίμηδες, πυρροκότσυφες, γερακότσιχλες, χιονοκότσυφες κλπ.
Φυσικά κάτοικος των Αλπικών λιμνών, οι αλπικοί και οι μακεδονικοί τρίτωνες, βάτραχοι και άλλα αμφίβια. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ένα από τα σπανιότερα φίδια της Ευρώπης, την νανόχεντρα (Vipera graeca) που προτιμάει να ζει στις γυμνές πέτρες πάνω από τα 1.800 μέτρα, το ελληνικό κονάκι, η πρασινόσαυρα, η τοιχογουστέρα, η βαλκανόσαυρα, ο λαφιάτης του Ασκληπιού και η οχιά. Από τα θηλαστικά περιστασιακή είναι η παρουσία της αρκούδας, του λύκου, του ζαρκαδιού και της αγριόγατας ενώ άλλα είδη είναι οι νυφίτσες, οι αλεπούδες και οι λαγοί. Είναι σημαντικό ότι κοντά στις ψηλές κορυφές και στους κάθετους γκρεμούς επιβιώνουν ακόμα λίγα αγριόγιδα.

Η δρακόλιμνη Βερλίγκα περιλαμβάνεται στην περιοχή GR2130007: Όρος Λάκμος (Περιστέρι) που εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πτηνά και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους. Επίσης ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Άραχθου [Ζώνη ΙΙΒ (Περιοχή διατήρησης τοπίου, οικοτόπων και ειδών Περιστερίου) και Ζώνη ΙΙΙ (Περιοχή εθνικού πάρκου)].

 

Πως θα πάτε: Η Βερλίγκα προσεγγίζεται ευκολότερα από το χωριό Χαλίκι στις δυτικές πλαγιές του βουνού. Το χωριό απέχει 97 χλμ. από τα Τρίκαλα και 18 χλμ. από το Μέτσοβο. Από το Χαλίκι ξεκινάει ένας χωματόδρομος 8,5 χλμ. που σας ανεβάζει πολύ κοντά στο οροπέδιο. Αυτοκίνητα 4 Χ 4 δύναται να κάνουν την διαδρομή και να ανεβάσουν τον επισκέπτη 1.5 ώρα μακριά από την δρακόλιμνη. Όλη η διαδρομή στον χωματόδρομο είναι πανέμορφη. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάβασης με αυτοκίνητο, τότε η διαδρομή ξεκινά από το χωριό και έχει διάρκεια 3-4 ώρες τουλάχιστον, κάνοντας σαφώς πιο απαιτητική την ανάβαση. Η Δρακόλιμνη είναι εύκολη πεζοπορική διαδρομή αν η ανάβαση γίνει με αυτοκίνητο. Διαφορετικά, πολύ καλή φυσική κατάσταση απαιτείται αν κάνετε την πεζοπορία απευθείας από το χωριό.

 

Πότε να πάτε: Η σεζόν ανάβασης για τον μέσο πεζοπόρο, ξεκινά στα μέσα με τέλη του Μαΐου, όταν η πρόσβαση στο βουνό επιτρέπεται από τα χιόνια και συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον, όταν πια οι πηγές στερεύουν. Κατάλληλη η διαδρομή αν θέλετε να φέρετε και το κατοικίδιο σας. Ωστόσο δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα τσοπανόσκυλα αν ανεβείτε μετά τα μέσα του Ιούνη, καθώς είναι από τα πιο ύπουλα και άγρια της Πίνδου. Εάν θέλετε λοιπόν να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο σας κατοικίδιο, τότε αυστηρά η ανάβαση πρέπει να γίνει μέχρι αρχές με μέσα Ιούνη. Τέλη Μαίου, με το λιώσιμο των πάγων, είναι πιθανό να συναντήσετε και τους κρόκους που φύονται στο οροπέδιο. Το σκηνικό αλλάζει μόλις 1 μήνα μετά, όπου οι πάγοι δίνουν την θέση τους στα καταπράσινα αλπικά λιβάδια. Επομένως η εικόνα που παρουσιάζεται στο παρόν άρθρο, σαφώς θα είναι τελείως διαφορετική με το πέρας της άνοιξης και εντός του καλοκαιριού. Επίσης για όσους επιθυμούν, οι κορυφές Μέγας Τράπος & Τσουκαρέλα, είναι 1.5 ώρα περίπου επιπλέον πεζοπορία από την δρακόλιμνη.

Που θα φάτε: Μία πρώτη επιλογή, είναι το χωριό Χαλίκι. Οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς ειδικά στις αρχές της πεζοπορικής σεζόν, το χωριό είναι σχεδόν ακατοίκητο. Η ταβέρνα La Verlinga και ο κ. Χρήστος Ζαχαρής, σας υποδέχεται με ζέση στον χώρο του με έντονη φιλοζωική διάθεση. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι προσφέρεται φαγητό όλες τις ώρες, επομένως καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ. Ωστόσο στην ταβέρνα σίγουρα μπορείτε να απολαύσετε ένα κρύο ή ζεστό ρόφημα, τσίπουρο ή καφέ. Μία στάση αξίζει σε αυτή την rustic βλάχικη ταβέρνα, καθώς ο κ. Χρήστος, πέρα από ακρίτας, είναι ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος του χωριού, άρα στηρίζουμε την προσπάθεια του.

Next best choice για φαγητό? Μέτσοβο ή Ανήλιο καθώς οι επιλογές εκεί, είναι σαφώς περισσότερες.

Η οργάνωση και εκτέλεση της εξόρμησης πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Pindus Hiking, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Το κόστος ήταν 60 ευρώ, με μετακίνηση από το ξενοδοχείο Pindus Resort (στην Κρανέα Γρεβενών) προς τη Δρακόλιμνη, με συνακόλουθη επιστροφή πίσω στο ξενοδοχείο.

Δείτε το βιντεάκι από την εξόρμηση μας!

Περισσότερες πληροφορίες για την πανίδα & χλωρίδα της αλπικής λίμνης στο: www.naturagraeca.com.