Close

Destination

Από τη Σκύλλα...: Το οχυρό-τέρας του Μπιζανίου

Γιάννενα, 05 Μαρτίου 2023. Μια ακόμα βροχερή ημέρα έτσι όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο καιρός της πόλης, για όσους ξέρουν τι εστί….«Μικρό Λονδίνο». Έτσι η δυνατότητα κάποιας σοβαρής εξόρμησης θα έπρεπε να μεταφερθεί για κάποιο επόμενο Σαββατοκύριακο. Αλλά η ζωηρή μας φύση, δεν μας επιτρέπει να επαναπαυθούμε. Έτσι αναζητήσαμε κοντινούς προορισμούς στο διαδίκτυο, που θα μας επέτρεπαν αυτό το μικρό «παράθυρο» καλοκαιρίας το ίδιο απόγευμα. Η απάντηση ήρθε μέσω youtube, όπου μας αρέσει να βλέπουμε aerial βίντεο με όμορφες τοποθεσίες. Μία από αυτή ήταν στο λόφο του Μπιζανίου, όπου διατηρούνται κατάλοιπα οχυρώσεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνδυασμός λοιπόν της φύσης και του ιστορικού τοπίου, και η μόλις 20λεπτη απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από την πόλη και πήραμε τον δρόμο Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας. Μόλις είδαμε την πινακίδα προς οικισμό «Μπιζανίου», κινηθήκαμε μέσα από αυτόν για να ανεβούμε στον ιστορικό λόφο, ή αλλιώς στην «κορυφογραμμή του θανάτου», λόγω των αιματηρών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα εκεί. Στην τοποθεσία είχαν κατασκευασθεί μόνιμα οχυρωματικά έργα με την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών, που είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μάχη του Μπιζανίου (19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Οι Έλληνες ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση και η νίκη αυτή αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Τα οχυρά είναι σε ημικυκλική τροχιά και αθέατα από την πλευρά που πρόκειται να δεχθούν επίθεση, εκτός από το στόμιο των πυροβόλων που ήταν ορατό. Ο πυροβολητής ήταν καλυμμένος και μόνο όταν πρόκειται να σκοπεύσει έβγαζε το κεφάλι του. Τα οχυρά είχαν  στραμμένα τα κανόνια προς τη νότια πλευρά και μερικά είχαν προσανατολισμό προς την ανατολή. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι ενισχυμένο σκυρόδεμα. Επρόκειτο για ένα πολύ εντυπωσιακό έργο, που κάθε λάτρης της πολεμικής ιστορίας θα λάτρευε.

Η Μάχη του Μπιζανίου (19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Οι Έλληνες ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση και η νίκη αυτή αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Πρόσβαση: Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς δρόμος σε οδηγεί στην κορυφή του υψώματος, ενώ υπάρχει και σχετικό στίγμα «Οχυρά Μπιζανίου» στους χάρτες. Παρκάρετε το αυτοκίνητο στο φυσικό ύψωμα. Ένα μικρό λίθινο μονοπάτι σε οδηγεί στην κορυφή της οχύρωσης, όπου έχεις πανοραμική θέα του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, μικρότερα χωμάτινα μονοπάτια, σε οδηγούν σε παρακείμενα οχυρά και ερειπωμένα κτήρια. Ο χώρος είναι ιδανικός για επίσκεψη τόσο από οικογένειες με παιδιά, όσο και για βόλτα με το κατοικίδιο σας, καθώς έχει χαμηλή βλάστηση και αποτελεί μία πολύ ωραία διαδρομή για χαλαρό περπάτημα. Αν είστε δε, λάτρης της φωτογραφίας, το μέρος αποτελεί πραγματικά ένα πολύ όμορφο προορισμό για να πειραματιστείτε με την φωτογραφική σας μηχανή.