Close

Destination

Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι της Βίδρας στον Άραχθο

Μετά από πολλές μέρες συνεχόμενης κακοκαιρίας και βροχόπτωσης στα Ιωάννινα (aka το μικρό Λονδίνο της Ελλάδας, χωρίς υπερβολή), επιτέλους μία ηλιόλουστη Κυριακή. Μην έχοντας προγραμματίσει κάτι, αλλά θέλοντας να κάνουμε μια όμορφη και γρήγορη εξόρμηση, αποφασίσαμε να κινηθούμε «παραλιακά» και συγκεκριμένα στον ποταμό Άραχθο. Είχαμε διαβάσει από πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής, για το μονοπάτι της Βίδρας, μία εύκολη και όμορφη παραποτάμια (σε πολλά σημεία) διαδρομή. Έτσι αποφασίσαμε να κινηθούμε προς Γέφυρα Πλάκας και να διανύσουμε το μονοπάτι από εκεί.

Ξεκινάμε με μία μικρή στάση στο Γεφύρι της Πλάκας, κατεβαίνοντας το λιθόστρωτο καλντερίμι, ανακατασκευασμένο από την ομάδα Boulouki.

Κατηφορίζοντας βλέπεις το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι, έργο των μαστόρων-κτιστάδων του 1866. Δυστυχώς μετά από έντονη κακοκαιρία το 2015, το γεφύρι κατέρρευσε, ωστόσο αναστηλώθηκε άμεσα και παραδόθηκε στο κοινό το 2019.

Περίπου 1km μακριά κτίζεται σήμερα η νέα γέφυρα, που ενώνει τους νομούς Ιωαννίνων & Άρτας. Δίπλα στην Γέφυρα υπάρχει όμορφο λιθόστρωτο δρομάκι που επιτρέπει να θαυμάσεις από κάτω το υπέροχο γεφύρι και να δροσιστείς στα νερά του Αράχθου.

1.5 με 2km νοτιότερα, στο ύψος των Ξενώνων που συναντά κανείς επί του κύριου οδικού άξονα, εντοπίζεται η είσοδος του μονοπατιού. Μια ταμπέλα μας ενημερώνει για το μονοπάτι και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο πεζοπόρος. Το μονοπάτι ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον ποταμό Άραχθο, περνά από τη Γέφυρα Τζαρή και καταλήγει σε νερόμυλο στο χωριό Σκούπα. Ο πεζοπόρος  περνά από τους οικισμούς Ραφταναίοι, Μονολίθι, Πλατανούσσα, Δαφνωτή και Σκούπα. Έχει περίπου 18 χλμ μήκος και η διάρκεια διάσχισης του είναι περίπου 7-8 ώρες. Φυσικά ο ρυθμός εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση του κάθε πεζοπόρου. Αν θέλετε να το περπατήσετε όλο, σαφώς διαθέστε μια ολόκληρη ημέρα.

Το μονοπάτι πήρε το όνομα του από τα συμπαθή θηλαστικά, τις Βίδρες που κατοικούν στην περιοχή (ή αλλιώς Ευρωπαϊκή Ενυδρίδα). Αν και εμείς δεν σταθήκαμε τυχεροί να δούμε κάποια βίδρα, ωστόσο απολαύσαμε την εξόρμηση.

Ακολουθήσαμε το μονοπάτι από το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι πλήρως σηματοδοτημένο και καθαρό.

Με μικρές υψομετρικές κλίσεις, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες. Αποφασίσαμε να κινηθούμε για 4-5 χλμ παραποτάμια και να απολαύσουμε το πιο όμορφο τμήμα της διαδρομής. Στην πορεία συναντήσαμε πολλές πηγές με έντονη ροή.

Στην περίπτωση μας, που επισκεφθήκαμε τον προορισμό χειμώνα, θα σας προτείναμε να φοράτε αντιολισθητικά και κατά το δυνατόν αδιάβροχα παπούτσια και ρούχα, καθώς σε αρκετά σημεία το μονοπάτι είχε μετατραπεί σε ενεργό ρέμα. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου δύσβατο και απροσπέλαστο. Στην επίσκεψη μας δεν διακρίναμε τον παρά μικρό κίνδυνο για κατοικίδια, καθώς δεν φαίνεται να αποτελεί τα μέρος αυτό σταθερό βοσκότοπο, ούτε συναντήσαμε κάποιο άλλο αδέσποτο σκύλο. Έτσι ο Πέπε χάρηκε ιδιαίτερα την βόλτα στο ποτάμι. Αν επισκεφθείτε το μέρος καλοκαιρινούς μήνες, όπου και η ροή του ποταμού δεν είναι αυξημένη, μπορείτε και θα σας το συνιστούσαμε να κάνετε μπάνιο στα καθαρά και δροσερά νερά του Αράχθου και ηλιοθεραπεία στις «παραλίες» που συναντάς παραποτάμια, τόσο πλησίον της γέφυρας Πλάκας, όσο και στην γέφυρα Τζαρή.

Πού να φας: Στην γύρω περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να βρει αρκετά μαγαζάκια, αναψυκτήρια και να απολαύσει το σνακ ή τον καφέ του. Ωστόσο μια ωραία επιλογή καλού φαγητού και αρκετά οικονομική, με pet friendly χαρακτήρα, αποτελεί η Παραδοσιακή Ταβέρνα «Σοφία» στα Πιστιανά, στον δρόμο προς Άρτα.

Αποτέλεσε για εμάς μια ωραία ζεστή γωνιά, μετά την πεζοπορία. Το φαγητό ήταν καταπληκτικό (μαγειρευτά ή της ώρας, φρέσκιες σαλάτες και νόστιμα ορεκτικά) ενώ η φιλοξενία και το ζεστό χαμόγελο των οικοδεσποτών αποτελεί ένα υπέροχο συστατικό και σίγουρο τεκμήριο επιλογής.

Bonus: Κάθε Κυριακή, ζωντανή ρεμπέτικη μουσική με συνοδό την καλύτερη διάθεση από τους οικοδεσπότες. Ειδικά τις Κυριακές, το μαγαζί είναι κατάμεστο, για αυτό φροντίστε να κλείσετε τραπέζι από πριν και ενημερώστε εγκαίρως αν έχετε μαζί σας το 4ποδο συνοδοιπόρο σας. Ωστόσο αν βρεθείτε τυχαία εκεί και υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι, οι οικοδεσπότες είναι έτοιμοι να σας φιλέψουν τα υπέροχα εδέσματα τους.

Categories: