Close

Destination

Ο αθλητικός σύλλογος Δρομέας Θράκης  αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς και δραστήριους πεζοπορικούς συλλόγους, με υπέροχες δράσεις όλο το έτος. Τους γνωρίσαμε κατά την διαμονή μας στον Έβρο και ήταν πραγματικά τιμή μας. Μαζί τους ταξιδέψαμε στις ομορφιές του τόπου, ενώ υπήρξαν φιλικοί και υποστηρικτικοί με όλους τους πεζοπόρους. Για αυτό οι διαδρομές τους, ειδικά σχεδιασμένες για όλες τις ηλικίες, προσελκύουν χρόνο με τον χρόνο περισσότερους φυσιολάτρες. Το άρθρο λοιπόν αυτό είναι αφιερωμένο στα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι συνεχίζουν τις αθλητικές τους δράσεις αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα σε αυτή την απομακρυσμένη πλευρά της χώρας. Μαζί τους βρεθήκαμε στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης, όπου μας υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων και με την φιλοζωική τους διάθεση και μας οδήγησαν από τον Καταρράκτη του Άβαντα, στις κορυφές Αετός και Μυτερό.

Ο Πέπε με τον κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Έβρου) & Υπεύθυνο των Πεζοπορικών Εξορμήσεων του Συλλόγου Δρομέα Θράκης.

Η πεζοπορική διαδρομή στον Άβαντα είχε δύο σκέλη: η πρώτη ήταν οργανωμένη κατάλληλη για όλη την οικογένεια ενώ το δεύτερο μέρος για πιο δυνατούς πεζοπόρους.
Ξεκινώντας αρχικά από την Αλεξανδρούπολη, φτάσαμε στο γραφικό οικισμό του Άβαντα σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη. Χτισμένος σε στρατηγικό σημείο, στο πέρασμα διαδρομής που οδηγεί από τις πιο ορεινές περιοχές στη θάλασσα, διαθέτει πλούσια ιστορία και επιβλητικά μνημεία, ενώ το φυσικό τοπίο ενδείκνυται για μια σειρά από δραστηριότητες όπως αναρρίχηση και οι πεζοπορίες.

Ο σημερινός οικισμός ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής από τους Τούρκους ενώ μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το χωριό κατοικούνταν κυρίως από Βούλγαρους και Τούρκους ενώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες, και το όνομα του άλλαξε από Δερβένι σε Άβαντα. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι τα κάστρα του (Κάστρο Άβαντα και Κάστρο Ποταμού), τα οποία αξίζουν ξεχωριστό αφιέρωμα. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ένα πραγματικό κόσμημα θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, για το οποίο επίσης θα ετοιμάζουμε αφιέρωμα σύντομα.

Κάστρο Ποταμού
Ο αθλητικός σύλλογος Δρομέας Θράκης  αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς και δραστήριους πεζοπορικούς συλλόγους, με υπέροχες δράσεις όλο το έτος. Τους γνωρίσαμε κατά την διαμονή μας στον Έβρο. Μαζί τους ταξιδέψαμε στις ομορφιές του τόπου. Το άρθρο λοιπόν αυτό είναι αφιερωμένο στα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι συνεχίζουν τις αθλητικές τους δράσεις αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα σε αυτή την απομακρυσμένη πλευρά της χώρας.

Προσφάτως, ύστερα από προσωπική και εθελοντική εργασία του Προέδρου και των κατοίκων της περιοχής του Άβαντα, αναδείχτηκε ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της Θράκης. Ο λόγος για την περιοχή «Καταρράκτης», στον οποίο φτάνει κανείς πεζοπορώντας σε μια εύκολη διαδρομή 6 χιλιομέτρων. Η διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, και το μονοπάτι προστατευμένο από τον ήλιο, κάτω από κέδρους, οξιές και βελανιδιές.

Σε αυτή τη διαδρομή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και την πανίδα της περιοχής η οποία λόγω του ανάγλυφου αλλά και της χλωρίδας (φαράγγια, ορθοπλαγιές, πυκνά δάση) συμπεριλαμβάνει σπάνια είδη όπως γεράκια, χρυσαετούς, γύπες, ζαρκάδια, ερπετά, καθώς και πολλά ενδημικά ή μεταναστευτικά πουλιά της Μεσογείου.

Ο Καταρράκτης, σχηματίζοντας μια όαση μέσα στο δάσος, αποτελεί πράγματι ένα κρυμμένο θέαμα, το οποίο με μεγάλη χαρά ανακαλύψαμε. Εκεί πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας στάση και απολαύσαμε τα τρεχούμενα νερά και την μεγάλη βάθρα που διαμορφώνεται, κατάλληλη για κολύμπι το καλοκαίρι.

Μετά το διάλειμμα, και καθώς συνεχίζουμε την πεζοπορία μας, ακολουθήσαμε την ίδια διαδρομή προς τα πίσω, μέχρι το σημείο της διασταύρωσης με το μονοπάτι που οδηγεί στο ύψωμα Αετός γύρω στο 1,5 χιλιόμετρο όπου και αποφασίσαμε να κάνουμε τη δεύτερη στάση απολαμβάνοντας τη μαγευτική πανοραμική θέα σε όλη τη γύρω περιοχή. Επισκεφθήκαμε το παλιό πολυβολείο, το οποίο εντοπίζεται σε μία πανέμορφη και κατάφυτη περιοχή.

Λόγω της κλίσης του εδάφους σε μερικά σημεία, φροντίστε να πάρετε μαζί σας άνετα και κυρίως αντιολισθητικά παπούτσια. Αν και επρόκειτο για ήπια διαδρομή, ένα πεζοπορικό μποτάκι, ενδείκνυται. Ακολουθώντας άλλο μονοπάτι κυκλώνοντας το ύψωμα Αετός επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα. Αν και υπήρχε σχετική σήμανση από την πεζοπορική ομάδα, αν αποφασίσετε να κινηθείτε μόνοι σας, σας προτρέπουμε να αναζητήσετε χάρτες με τη διαδρομή ή να επικοινωνήσετε με μέλη του συλλόγου Δρομέας Θράκης ή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Άβαντα. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε για την πεζοπορία εκ των προτέρων, καθώς σε πολλά σημεία δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη λόγω ανάγλυφου.
Το δεύτερο μέρος για πιο δυνατούς πεζοπόρους και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ξεκίνησε στη συνέχεια για το ύψωμα Μυτερό απέναντι από τον Αετό όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε ευρήματα των αρχαίων Θρακών. Διασχίζοντας το ποτάμι, συναντήσαμε τα κατάλοιπα παλιού νερόμυλου.

Αμέσως μετά, περίπου 1χλμ απόσταση, συναντούμε σημείο εξόρυξης λίθων (αρχαίο λατομείο) που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μυλόλιθων για το άλεσμα των σιτηρών.

Παίρνοντας το μονοπάτι προς κορυφή, εύκολο σχετικά να το ξεχωρίσεις και με τη βοήθεια πρόχειρης σήμανσης και από μέλη της ομάδας, ανεβήκαμε στην κορυφή, όπου συναντήσαμε αρχαία τείχη και σημεία θέασης όλης της γύρω περιοχής.

Συνεχίζοντας στην κορυφογραμμή, εντοπίζουμε ένα εντυπωσιακό αρχαίο πυθάρι, λαξευμένο στο φυσικό βράχο και στο τέλος συναντούμε κατάλοιπα του τείχους του Κάστρου, που όμως δεν σώζεται σήμερα.

Τι θα χρειαστείτε: Ελαφρά Ορειβατικά Υποδήματα και ιδανικά εύκαμπτες ορειβατικές μπότες (να καλύπτουν τον αστράγαλο). Σακίδιο πλάτης, καπέλο, αντηλιακό, μπατόν, αντιανεμικό/αδιάβροχο, παγούρι τουλάχιστον 1.5 λίτρου, γυαλιά ηλίου, γάντια (σε μερικά σημεία ίσως χρειαστεί να σκαρφαλώσετε), πεζοπορικά ενδύματα, fleece/ζακέτα,, ορειβατικές/πεζοπορικές κάλτσες, ρούχα για να αλλάξετε μετά την πεζοπορία και καθαρά παπούτσια.

Pet friendly tips: Το πρώτο σκέλος της διαδρομής είναι αρκετά εύκολο και κατάλληλο για τον μικρό σας φίλο. Θα χρειαστείτε μόνο ένα μπουκαλάκι νερό, ενώ ο τετράποδος φίλος σας δεν θα ταλαιπωρηθεί, καθώς η διαδρομή εκτείνεται σε σκιερό μέρος. Κατάλληλη λοιπόν και για το καλοκαίρι. Για το δεύτερο ειδικά σκέλος της διαδρομής, η απότομη κλίση του εδάφους σε αρκετά σημεία, ίσως κουράσουν το ζωάκι σας. Νερό και πολλά διαλείμματα κατά τη διαδρομή προτείνονται, ενώ είστε περισσότεροι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Μεγαλύτερης ηλικίας ζώα ίσως ταλαιπωρηθούν, για αυτό αποφύγετε το εν προκειμένω. Γενικότερα όλη η διαδρομή είναι pet friendly και κατάλληλη ενώ η κοντινή απόσταση με τον οικισμό, την κάνει ιδανική για μία μονοήμερη εξόρμηση στην φύση.


Που θα φάτε: Ένα υπέροχο πέτρινο σπίτι, υποδέχεται τους πεινασμένους πεζοπόρους και τα εδέσματα βγαίνουν ζεστά και πεντανόστιμα από την κουζίνα, στου «Ντάνη την ταβέρνα». Ειδικά τα Σαββατοκύριακα ο χώρος κατακλίζεται από ντοπιους που θέλουν να δοκιμάσουν τα ντόπια κρεατικά και νόστιμα ορεκτικά. Πέρα από pet friendly στέκι, παραμένει κατάλληλο και για χορτοφάγους, καθώς έχει περιορισμένα μεν αλλά πεντανόστιμα πιάτα. Ειδικά το χειμώνα, η πέτρινη σάλα, δημιουργεί μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα και σε βάζει στο «κλίμα του χωριού» αμέσως.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *