Close

Destination

Η επιστροφή μας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο ήταν σαφώς αναμενόμενη. Τα Τζουμέρκα αποτελούν κορυφαίο προορισμό για κάθε τουρίστα, ο οποίος θέλει να πραγματοποιήσει εξόρμηση σε πανέμορφους φυσικούς τόπους, ιστορικά ξωκκλήσια και γραφικά χωρία. Εμείς, επιλέξαμε να επισκεφθούμε ένα πανέμορφο προορισμό, τον οποίο προσωπικά θεωρώ και από τους πιο όμορφους σε φυσικό κάλλος και οικολογική αξία!

Καταρράκτες και πηγές Κλίφκης, επί του ποταμού Αράχθου, στο χωριό Καλέντζι Ιωαννίνων!

Το Καλέντζι Ιωαννίνων είναι ορεινός οικισμός του νομού Ιωαννίνων και βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, 31 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων, στην πρώην επαρχία Δωδώνης. Ήταν έδρα του δήμου Κατσανοχωρίων σε υψόμετρο 620 μέτρων. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 365 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ο Δήμος Κατσανοχωρίων ήταν δήμος του νομού Ιωαννίνων, λειτούργησε την περίοδο 1999-2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

 

 

Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, όπως φαίνεται και από τα απομεινάρια του Κάστρου των ελληνιστικών χρόνων που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

 

 

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το Καλέντζι κατελήφθη στις 30 Νοεμβρίου του 1912 από τον Ελληνικό Στρατό, στα πλαίσια της μάχης της Αετορράχης.
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του χωριού: Η πρώτη αναφέρει ότι στο κάστρο πέρναγε τους καλοκαιριάτικους μήνες η κόρη του βασιλιά Τόμαρου, η Εκάλη. Απέναντι από το κάστρο ήταν χτισμένο το χωριό που οι κάτοικοι το είχαν ονομάσει Εκάλη για χάρη της όμορφης βασιλοπούλας. Όταν το κάστρο έπεσε στα χέρια των Σλάβων το ονόμασαν Εκάληντζ. Αργότερα όταν εξελληνίστηκε η Σλαβική ονομασία το Εκάληνζ, έγινε Καλένζι. Η δεύτερη εκδοχή, αναφέρει πως το όνομα στο χωριό το χαρίζει το κάστρο. Το μικρό κάστρο στα τουρκικά λέγεται Καλαί-ντζικ και με το πέρασμα του χρόνου έμεινε και στο χωριό το όνομα εξελληνισμένο Καλέντζι. Σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από μία οικογένεια με το επώνυμο Καλέντζι.


Η Διαδρομή: Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Καλέντζι. Η απόσταση από το Καλέντζι έως τις πηγές της Κλίφκης είναι περίπου 4,2 km και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποδήλατο ή με τα πόδια. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται όχημα , το αφήνουμε στην αρχή του μονοπατιού που κατηφορίζει για τις πήγες της Κλίφκης (39°29’45.43″ , 21° 0’20.79″). Το τσιμεντοστρωμένο μονοπάτι κατηφορίζει και σε περίπου 5 min συναντάμε, σε εξαιρετική κατάσταση, κιόσκι από το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα που μας ανοίγεται στον ποταμό Άραχθο.

 

 

Ύστερα από 40 min πεζοπορίας φτάνουμε σε διασταύρωση (39°29’46.57″ , 21° 0’34.19″) και ακολουθώντας αριστερή πορεία για μερικά μέτρα, φθάνουμε στην πανέμορφη μεγάλη φυσική δεξαμενή η οποία μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού Μπασδέκη σχηματίζοντας καταρράκτη ύψους 47 μέτρων, (ο οποίος δεν έχει νερό όλον τον χρόνο) καθώς και άλλους μικρότερους σε χαμηλότερο υψόμετρο, καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο.

 

 

Δίπλα στη βάση του καταρράκτη υπάρχει υπόγειο ποτάμι το οποίο διέρχεται μέσα από ένα πανέμορφο σπήλαιο. Από εκεί, υδροδοτείται η περιοχή, καθώς ένα τεχνητό φράγμα παγιδέυει το νερό εντός του σπηλαίου και το οδηγεί σε σιδερένιο σωλήνα, στο παρακείμενο αντλιοστάσιο. Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από ένα μικρό πέρασμα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα εντυπωσιακό θάλαμο ύψους 20 μ., ο οποίος φωταγωγείται από το φυσικό φώς. Κατάλληλη η πρόσβαση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχει λιγότερη ροή, ενώ τα κρύα νερά θα ανακουφίσουν τους επισκέπτες.

 

 

Έπειτα επιστρέφουμε στη διασταύρωση (39°29’46.57″ , 21°0’34.19″) και πεζοπορώντας μερικά μέτρα συναντούμε μια δεξαμενή νερού και ακολουθούμε αριστερή πορεία στο λιθόστρωτο μονοπάτι φθάνοντας στον παραδοσιακό νερόμυλο.

 

 

Ύστερα από επιπλέον 5 min πεζοπορίας το μονοπάτι καταλήγει στην όχθη του ποταμού Άραχθου. Όταν φτάσετε στο ποτάμι στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε την πορεία του ποταμού για περίπου 3 min. Σε ορισμένα σημεία, συναντήσαμε και κόκκινη σήμανση, ωστόσο το μονοπάτι είναι έυκολα διακριτό.

 

 

Όταν δείτε στο δεξί σας χέρι τις εκβολές των πηγών στρίψτε πάλι δεξιά, και περπατήστε ανηφορικά προς τις πηγές. Σε λιγότερο από 5 min θα φτάσετε σ’ένα μαγικό σημείο, τον τελευταίο καταρράκτη της Κλίφκης. Εκεί, η αίσθηση είναι μαγική! Τα παγωμένα νερά, σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό καταρράκτη και την φυσική πισίνα που σχηματίζεται, δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποιον εξωτικό τόπο!

 

 

Ο δρόμος της επιστροφής είναι ανηφορικός και ακολουθεί την ίδια ακριβώς διαδρομή φθάνοντας στο σημείο έναρξης σε περίπου 50 min. Προτείνεται ενδιάμεση στάση στο κιόσκι για ξεκούραση και θέαση του ποταμού Αράχθου. H διαδρομή ολοκληρώνεται στην πλατεία του χωριού στο Καλέντζι.


Pet friendly tips: Δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη διαδρομή κάποιος κίνδυνος για τον μικρό σας φίλο. Αποφύγετε να περπατήσετε μόνο στο ενδιάμεσο τμήμα μεταξύ του Καλεντζίου και της αρχής του μονοπατιού, καθώς εκεί υπάρχουν λίγα μαντρειά. Άλλωστε η αρχή του μονοπατιού, προσεγγίζεται με αυτοκίνητο και συνίσταται αν σας ακολουθεί το ζωάκι σας. Η διαδρομή είναι εύκολη και ευχάριστη για όλη την οικογένεια και σαφώς κατάλληλη για περίπατο με τον 4ποδο συνταξιδιώτη σας. Σε πολλά σημεία, τόσο στον Άραχθο, όσο και στους καταρράκτες, μπορείτε να κάνετε μπάνιο. Τα νερά βέβαια είναι παγωμένα αλλά η φύση σε μαγεύει. Από εκεί ξεκινούν και άλλες διαδρομές προς τα Βόρεια Τζουμέρκα, ενώ όσοι κάνουν rafting στον Άραχθο, επιλέγουν τις πηγές Κλίφκης ως ενδιάμεσο προορισμό, καθώς αποτελεί πόλο έλξης.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

1. Ορειβατικά μποτάκια ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή και μαγιό για το καλοκαίρι
4. Σακίδιο πλάτης
5. Νερό 1,5 lt
6. Σνακ για τις πεζοπορίες
7. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, μικρή πετσέτα, σαπούνι κλπ
8. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
9. Τροφή & νερό για τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο
Μήκος διαδρομής : 4,2 Km
Διάρκεια διαδρομής με επιστροφή με όχημα 1h 30′ (από το σημείο που κατηφορίζει το μονοπάτι – 39°29’45.43″ , 21° 0’20.79″)
Υψόμετρα : Καλέντζι 590m – Πηγές Κλίφκης 300m
Τύπος διαδρομής : δασική οδός – μονοπάτι
Βαθμός δυσκολίας : Xαμηλός – Μέτριος
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης : όλο το χρόνο
Χρήσιμα links:
Ξενοδοχείο Lanassa: https://hotellanassa.gr/el/hotel-princess-lanassa-gr/

Δείτε βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=INx_-VcSTfQ