Close

Destination

Θέλοντας να κάνουμε μια όμορφη εξόρμηση από Αθήνα, αποφασίσαμε να κινηθούμε αυτή τη φορά προς Καλάβρυτα. Εκεί, μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, όπου ο ομώνυμος ποταμός διασχίζει τις δυτικές προεκτάσεις του Χελμού και τις ανατολικές του Ερύμανθου, σχηματίζεται ένα από τα πιο όμορφα και καταπράσινα τοπία της Ελλάδας. Από εκεί-και όχι τυχαία- περνάει ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Καλαβρύτων-Διακοφτού και το Ευρωπαικό Μονοπάτι Ε4. Επιβλητικές ορθοπλαγιές, καταρράκτες, πλούσια βλάστηση, ασβεστολιθικοί σχηματισμοί και ένα άλλοτε βραχώδες και άλλοτε κατάφυτο πεζοπορικό μονοπάτι, παράλληλο με την σιδηροδρομική γραμμή, αποζημιώνουν τον επισκέπτη.


Βάζοντας στο GPS Αθήνα-Διακοφτό, φτάνουμε στην αρχή του μονοπατιού, όπου συναντούμε την σιδηροδρομική γραμμή στην είσοδο του Φαραγγιού. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο και κινούμαστε παράλληλα με τις γραμμές. Ο Σιδηρόδρομος, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο πνοής το 1889 όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται, μέχρι την πλήρη παράδοση του στο κοινό το 1896, επί Χαριλάου Τρικούπη. Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή, πλήρως εναρμονισμένη πια με το περιβάλλον, αποτελεί έναν μοναδικό πεζοπορικό προορισμό, αρκετά εύκολο για κάθε ταξιδιώτη. Γέφυρες ενώνουν απόκρημνες πλαγιές, ενώ ο διαβάτης χαζεύει τον ορμητικό ποταμό, απολαμβάνει την εναλλαγή του βραχώδους τοπίου με τα φυσικά σπηλαιώματα και τους σταλακτίτες, ενώ χάνεται μέσα στην βλάστηση του φαραγγιού.

Η υψομετρική διαφορά από Διακοφτό μέχρι Καλάβρυτα είναι 750 μ., όπου οι κλίσεις γενικά είναι ήπιες και εύκολες. Ωστόσο αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να κινηθεί από Καλάβρυτα προς Διακοφτό, έχοντας ουσιαστικά κατηφορική πορεία, άρα ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας. Η διαδρομή Διακοφτό-Καλάβρυτα υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες, λόγω ανοδικής πορείας, ενώ 6 ώρες η διαδρομή Καλάβρυτα-Διακοφτό λόγω κατωφέρειας. Εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε όμως μέχρι την Ζαχλωρού που αποτελεί και το πιο γραφικό χωριό της περιοχής. Επίσης, μετά από 7 ώρες πεζοπορίας, τα τοπικά εδέσματα στα 2-3 ταβερνάκια που βρίσκονται επί της σιδηροδρομικής γραμμής, σε αποζημιώνουν για τον «κόπο».

Pet friendly Tips: Η διαδρομή είναι φυσικά κατάλληλη για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν με το κατοικίδιο τους. Ωστόσο δείξτε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο οδοντωτός λειτουργεί κανονικά και μικροί συρμοί περνούν αρκετά συχνά. Γι αυτό ενημερώστε για την εξόρμηση σας τους αρμόδιους του Ο.Σ.Ε. και περιορίστε το σκυλάκι σας (αν σας ακολουθεί ελεύθερο), καθώς δεν θέλετε να βρεθείτε σε τούνελ αντιμέτωποι με κάποια αμαξοστοιχία. Επίσης δεν δέχονται κατοικίδια στο τρένο χωρίς το ειδικό κυτίο μεταφοράς. Στην περίπτωση μου, δεν είχα το κυτίο μεταφοράς ζώου, επομένως η εναλλακτική ήταν να πεζοπορήσω πίσω στο Διακοφτό. Για καλή μου τύχη οι υπεύθυνοι του συρμού μου επέτρεψαν κατ’ εξαίρεση να επιβιβαστώ, έχοντας το σκυλάκι μου στην αγκαλιά μου και όντας βέβαια περιορισμένη σε συγκεκριμένο σημείο του τρένου που μου υπέδειξαν. Τους ευχαριστώ θερμά αλλά η έλλειψη σωστής προετοιμασίας από πλευράς μου, θα μπορούσε να με φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση. Αν ταξιδέψετε τους καλοκαιρινούς μήνες, προμηθευτείτε άφθονο νερό και εφαρμόστε αντιηλιακό, καθώς περίπου στο 60% της διαδρομής είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.