Close

Destination

Καιρός για ένα ταξίδι στα χιόνια! Μια γρήγορη διαδρομή, εύκολη και ιδανική για κάθε λάτρη της φύσης, του χιονιού και της πεζοπορίας είναι η λίμνη Δασίου, στην Ορεινή Κορινθία. Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της χώρας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.


Ξεκινήσαμε από Αθήνα για το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, μέσω εθνικής οδού προς Πάτρα. Στο Ξυλόκαστρο, αφήσαμε την εθνική οδό και ακολουθήσαμε την πινακίδα προς Τρίκαλα Κορινθίας. Μετά τα Άνω Τρίκαλα ακολουθήσαμε το κατάφυτο με πεύκα και έλατα δρόμο, ο οποίος μένει ανοιχτός πάντα με συχνές εκχιονίσεις.
Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το χωριό Τρικάλων Κορινθίας και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πάτρα, λειτουργεί από το 2007 το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Η τοποθεσία του, με την ανεμπόδιστη θέα προς τις κορυφές της Μεγάλης Ζήρειας (υψόμετρο 2.374 μέτρα), της Μικρής Ζήρειας (υψόμετρο 2.117 μέτρα), αλλά και τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, καθηλώνουν τον επισκέπτη και το μετατρέπουν πέρα από χώρο άθλησης και χιονοδρομίας σε ένα ορμητήριο για εξερεύνηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, που το φιλοξενεί και είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.


Το ομαλό ανάγλυφο του οροπεδίου, επιτρέπει την άνετη πρόσβαση μέχρι την πανέμορφη και συνήθως παγωμένη λίμνη Δασίου, μια από τις πιο ορεινές της χώρας. Η πλαγιά του χιονοδρομικού με τα αιωνόβια μαυρόπευκα ανεβαίνει προς το Σπήλαιο του Ερμή, το οποίο όμως δεν επισκεφθήκαμε στην παρούσα εξόρμηση. Στο σπήλαιο ο μύθος θέλει να κρύβεται η Νύμφη Μαία για να αποφύγει την οργή της Ήρας και να γεννήσει με ασφάλεια τον φτεροπόδαρο θεό, τον καρπό του έρωτά της με τον Δία.

H Κυλλήνη ή Ζήρεια είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με ύψος 2.380 μέτρα. Βόρεια της Μεγάλης Ζήρειας βρίσκεται μεγάλο οροπέδιο στο οποίο απαντώνται εποχικές λίμνες, με γνωστότερη τη Λίμνη του Δάσιου. Η λίμνη καλύπτει έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, σε ακριβές υψόμετρο 1.480 μέτρων, και χαρακτηρίζεται ως πόλγη, δηλαδή ρηχή λίμνη. Αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και είναι μία από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο.

 

H Κυλλήνη ή Ζήρεια (η ονομασία Ζήρεια προέρχεται από σλαβική ρίζα που σημαίνει «βαλανίδι») είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον νομό Κορινθίας. Το ύψος της είναι 2.380 μέτρα. Βόρεια της Μεγάλης Ζήρειας βρίσκεται μεγάλο οροπέδιο στο οποίο απαντώνται εποχικές λίμνες, με γνωστότερη τη Λίμνη του Δάσιου, σε υψόμετρο 1.500 μ., η οποία σχηματίζεται από το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη. Μαζί με το δάσος που την περιβάλλει σχηματίζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς αλπικό τοπίο. Τα χρώματα εναλλάσσονται με τις εποχές αλλά ιδιαίτερα οι εικόνες της παγωμένης λίμνης τον χειμώνα είναι μοναδικές. Η λίμνη καλύπτει έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, σε ακριβές υψόμετρο 1.480 μέτρων, και χαρακτηρίζεται ως πόλγη, δηλαδή ρηχή λίμνη. Αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και είναι μία από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο. Η ονομασία της λίμνης οφείλεται στην ισχυρή και πλούσια οικογένεια Δασίου ή Δασσαίων από τα Τρίκαλα Κορινθίας, η οποία καλλιεργούσε εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης & διατηρούσε κοπάδια αιγοπροβάτων. Την ημέρα της επίσκεψης μας η λίμνη ήταν ολοκληρωτικά παγωμένη και καλυμμένη με χιόνι.

Διασχίσαμε την όχθη της με προσοχή και μπήκαμε στο πυκνό δάσος μαυρόπευκου και ελάτης. Η περιοχή διαθέτει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές και δίκτυο δασικών δρόμων, κατάλληλες για πεζοπόρους όλων των ηλικιών.

Στόχος μας να περπατήσουμε στον οικισμό των Τρικάλων Κορινθίας. Μετά από λίγες ώρες περπάτημα, ανάμεσα στα δέντρα, σε ρυάκια και πυκνό χιόνι, είδαμε τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας εντοπίζονται στις πλαγιές του οροπεδίου της Ζήρειας και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά του όρους. Αποτελούνται από τρείς συνοικίες: τα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, τα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας και τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Ωστόσο τα Τρί-καλα, διαθέτουν και τα εξής τρία καλά στοιχεία που προσφέρει ο τόπος: α) Πολύ καλό κλίμα χωρίς υγρασία και καθαρό αέρα β) Πολλά αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί γ) άφθονα πηγαία νερά. Εμείς μείναμε στα Άνω Τρίκαλα, τον “αρχοντομαχαλά” την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 16ου αιώνα. Το χωριό εναλλακτικά αποτελεί επίσης ιδανικό καλοκαιρινό ταξιδιωτικό προορισμό, όπου μπορείτε να δροσιστείτε στις πέτρινες πλατείες κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα, κρεατικά (κατσικάκι λαδορίγανη, γουρουνόπουλο ψητό), να πιείτε γευστικότατο κρασί που παράγει η περιοχή και να δοκιμάσετε τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα.

Τι θα χρειαστείτε για εσάς αν πάτε χειμώνα: Αδιάβροχο, αντιανεμικό, Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικό αλλά συνίσταται), νερό, ελαφρύ γεύμα-σνακ, παντελόνι πεζοπορίας, παπούτσια για πεζοπορία, σκούφο και γάντια ειδικά τη χειμερινή περίοδο από Ιανουάριο έως Απρίλιο) και πεζοπορικές γκέτες (όχι μάλλινες). Φροντίστε να έχετε μαζί σας ενδύματα και υποδήματα για να αλλάξατε κατά την επιστροφή σας, καθώς σας εγγυούμαστε ότι θα βραχείτε.


Pet friendly tips: Αν ταξιδέψετε με το κατοικίδιο σας, θυμηθείτε ότι ο μικρό σας φίλος, μπορεί να αγαπά τα παιχνίδια στο χιόνι, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει για ώρες εκτεθειμένος. Αν το κατοικίδιο σας έχει συνηθίσει να φοράει αξεσουάρ, όπως καλτσάκια/παπουτσάκια ή μπουφάν, τότε αυτό θα παρατείνει την παραμονή του μεν στο χιόνι. Στην περίπτωση μου, ο Πέπε δεν έχει συνηθίσει να φορά κάποιο ένδυμα ή αξεσουάρ, επομένως μία πολύ καλή εναλλακτική, αποτελούν οι travel bags κατοικίδιων που υπάρχουν στο εμπόριο. Έτσι μπορώ να κουβαλώ τον μικρό μου φίλο σε ειδικό σακίδιο μεταφοράς στην πλάτη, προκειμένου να τον ξεκουράζω και να μπορώ παράλληλα να περπατώ με ασφάλεια στο χιόνι.

Αν πάλι με το κατοικίδιο σας δεν μπορεί τίποτα από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να «σπάσετε» την διαδρομή σε δύο μέρη: Να πεζοπορήσετε μέχρι τη λίμνη Δασίου από το Χιονοδρομικό, μία σύντομη και εντελώς εύκολη διαδρομή και οδικώς να επιστρέψετε στο χωριό ή να παραμείνετε στο χιονοδρομικό για φαγητό και καφέ.

Προσοχή καθώς θα κινείστε στο χιονοδρομικό και στο οροπέδιο, ειδικά με τον τετράποδο φίλο σας, καθώς υπάρχουν πολλοί σκιέρ, οχήματα και snowmobile αλλά και εκχιονιστικά.

Η εκδρομή οργανώθηκε από την ομάδα Active Sundays. Τους ευχαριστούμε πολύ!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *