Το εντυπωσιακό φαινόμενο των γεωμορφολογικών σχηματισμών «Μπουχάρια – Νοχτάρια» 40 χιλιόμετρα νοτίως της Κοζάνης, έγινε αντικείμενο προσπάθειας ερμηνείας από διάφορους μύθους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φυσικούς σχηματισμούς, οι οποίοι προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους που ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια.
Τα «Μπουχάρια» έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας, η οποία αποτελείται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Την κορυφή από τις κολώνες αυτές καλύπτει ένας σχιστόλιθος βράχος, ο οποίος έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους είκοσι, ενώ το ύψος τους ξεκινά από δύο και φτάνει τα έξι και τα επτά μέτρα.
Η ονομασία της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης οι κωνικοί σχηματισμοί, δηλαδή τα «Νοχτάρια», τα οποία θυμίζουν μικρές πυραμίδες. Τα «Νοχτάρια» είναι ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστόλιθο καπέλο. Εκτείνονται κατά μήκος του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια με την περιοχή του Λιβαδερού.
Η πρώτη εικόνα η οποία δημιουργείται στον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς τον καθηλώνουν με τη μορφή τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν διάφορα χαρακτηριστικά ονόματα στους σχηματισμούς αυτούς, όπως «Άτλαντες», «Καρυάτιδες», «Φρουρός», κλπ.
Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα Γεωπάρκο με ήπιας μορφής ξύλινες κατασκευές και παγκάκια, ενώ ένα μονοπάτι σε κατεβάζει στην Ποταμιά και σε οδηγεί περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιότερα στα Νοχτάρια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν αποφασίσετε να παρεκλίνετε από τα μονοπάτια γιατί το δάσος τελειώνει απότομα σε κάθετους γκρεμούς.
Οι ιδιαίτεροι αυτοί γεωλογικοί σχηματισμοί πρωταγωνιστούν στους λαϊκούς θρύλους των ντόπιων. Ένας θρύλος λέει ότι μέσα από τα μπουχάρια έβγαιναν κάθε νύχτα δαιμόνια που επιτίθονταν στους ανθρώπους, οι οποίοι απόφευγαν να περάσουν από την περιοχή τη νύχτα. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλος που πηγάζει από την ιθυφαλλική μορφή τους, παλιά οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά κοιμόντουσαν νύχτα με πανσέληνο στα μπουχάρια και μετά από λίγο καιρό κυοφορούσαν. Παρόμοιοι ή παραπλήσιοι σχηματισμοί υπάρχουν στο Κόσσοβο, τη Ρουμανία και στην Τουρκία (Καππαδοκία). Στα σκοτεινά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα Μπουχάρια αποτέλεσαν ορμητήριο της Αντίστασης, ενώ αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έτρεχαν να κρυφτούν για να γλιτώσουν από τις κατοχικές δυνάμεις.
Η προσέγγιση των «Μπουχαριών» επιτυγχάνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (2,5 χιλιομέτρων) που οδηγεί σε αυτά μέσω του χωριού Μικρόβαλτο. Απέχει περίπου 40 λεπτά από την πόλη της Κοζάνης. Καλύτερη στιγμή για επίσκεψη είναι το απόγευμα, καθώς το ηλιοβασίλεμα «ντύνει» παραμυθένια τους γεωφυσικούς σχηματισμούς.
Pet friendly tips: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην διαδρομή για τον 4ποδο σας φίλο. Η διαδρομή είναι εύκολη, άκρως pet friendly και χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους. Απλά δείξτε προσοχή αν παρεκλείνετε ειδικά του λιθόστρωτου μονοπατιού, καθώς σε κάποια σημεία υπάρχουν απότομες απολήξεις του μονοπατιού. Μην ξεχάσετε να φοράτε αντιολισθητικά παπούτσια, νερό, φαγητό, καπέλο και αντηλιακό και είστε έτοιμοι για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του τόπου! Η περιοχή απέχει 446 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 166 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό: