Close

Destination

Η Λήμνος βρίσκεται στο ΒΑ Αιγαίο ανάμεσα στον Άθω και την Λέσβο. Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί με πολλά ηφαίστεια ηλικίας περίπου 23 εκατομμυρίων ετών. Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν ιζηματογενείς σχηματισμοί ηλικίας περίπου 33 εκατομμυρίων χρόνων. Σε όλη την έκταση της Λήμνου συναντώνται εντυπωσιακοί γεώτοποι. Σε έναν τέτοιο γεώτοπο, είχαμε την χαρά να ταξιδέψουμε με τον Θανάση Λαμπρίδη, την σκυλίτσα του Σίμπα και φυσικά τον 4 paws traveller, τον Πέπε! Το Γεωπάρκο Φαρακλού! Ευχαριστούμε θερμά τον Θανάση και την Aerial Productions για την παραχώρηση των υπέροχων φωτογραφικών λήψεων από το ταξίδι μας!

 

 

Αρχικά να αναφέρουμε κάτι πολύ απλό, αλλά πάρα πολύ σημαντικό! Οι γεώτοποι, αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες της γεωλογικής ιστορίας του κάθε τόπου. Απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστειακές δομές, τεκτονικοί σχηματισμοί, γεωμορφές διάβρωσης και απόθεσης, παράκτιοι γεώτοποι, υδατικά συστήματα και ανθρωπογενείς γεώτοποι, αποτελούν τις κατηγορίες των γεωτόπων που μπορούμε να θαυμάσουμε στην περιοχή. Οι Γεώτοποι της Λήμνου – εκ των οποίων οι περισσότεροι αποτελούν άγνωστα στους πολλούς στοιχεία των τοπίων της – αποτελούν σημαντικές θέσεις που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Θέσεις, που μαρτυρούν την γεωλογική εξέλιξης και εξηγούν τις διαδικασίες που διαμόρφωσαν το τοπίο της περιοχής!

Στις βόρειες λοιπόν ακτές της Λήμνου, βόρεια του οικισμού Ατσική, εμφανίζονται εντυπωσιακές μορφές σφαιροειδούς αποσάθρωσης σε ψαμμιτικά στρώματα στην θέση Φαρακλό, της Λήμνου. Σύμφωνα με το site του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δάσους Λέσβου, όπου θεσμικά και περιφερειακά υπάγεται και η Λήμνος, αναφέρει τα εξής:

«Η περιοχή καλύπτεται από ιζηματογενείς σχηματισμούς ηλικίας Ανωτέρου Ηωκαίνου (από 56 έως 33,9 εκατομμύρια χρόνια πριν) – Κατωτέρου Ολιγοκαίνου (από 33,9 έως 23 εκατομμύρια χρόνια πριν), που αποτέθηκαν σε υποθαλάσσιο κανάλι πριν από 27-33 εκατομμύρια χρόνια. Η χημική αποσάθρωση των παχυστρωματοδών ψαμμιτών δημιουργεί γεωμορφές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών που θαυμάζουν τα σπάνια δημιουργήματα της φύσης. Οι σφαιροειδείς γεωμορφές, εμφανίζονται ως μεγάλες ερυθρόμορφες σφαίρες μέσα στον ανοικτόχρωμο αποσαθρωμένο ψαμμίτη. Η αποσάθρωση δημιουργεί αλλεπάλληλα συστήματα ρωγμώσεων στα ψαμμιτικά πετρώματα, με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρεί και να διευρύνει τις ρωγμές αυτές. Η δράση αυτή του νερού σε συνδυασμό με την δράση των θαλάσσιων κυμάτων αλλά και την δράση των αλάτων, που αποθέτει το θαλάσσιο σπρέι, έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό σφαιρικών γεωμορφών που περιβάλλονται μέσα στο ψαμμιτικό πέτρωμα».

 


Για εμάς απλά αποτελεί ένα από τους πιο ιδιαίτερους και φυσικής ομορφιάς τόπους! Γιατί? Πέρα από την σπανιότητα του γεωλογικού τοπίου, ο χώρος είναι κατάλληλος για περιήγηση με τον 4ποδο σας φίλο, ιδανικός για μπάνιο το καλοκαίρι, καθώς οι κολπίσκοι που σχηματίστηκαν αποτελούν ιδανικό μέρος για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση. Επειδή στην περιοχή, σημειώνονται έντονοι άνεμοι, για να απολαύσετε την εμπειρία, διαλέξτε μία μέρα με λιγότερα μποφόρ. Στην περιοχή έχει όμορφες διαδρομές για να περιηγηθείτε. Η βλάστηση είναι χαμηλή, επομένως αντιηλιακό και καπέλο προτείνεται.

Πώς να πάτε: Κατευθυνθείτε στο χωριό Ατσική. Από εκεί ακολουθείτε Βορειοδυτική πορεία, και για περίπου 13 λεπτά και μέσω του χωριού Προπούλι, σε ήπιο και εύκολο χωματόδρομο, φτάνετε στο εντυπωσιακό πάρκο Φαρακλού. Σε κοντινή απόσταση ανατολικότερα, έχει την παραλία Πηγαδέλι, επίσης ιδανική για κολύμπι το καλοκαίρι. Δυτικότερα δε του Γεωλογικού πάρκου, έχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και από κάτω ένας δεύτερος κολπίσκος για μπάνιο. Γενικά η περιοχή ενδείκνυται για χαλάρωση αλλά και εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Υπέροχη είναι και η δύση του ήλιου για τους ρομαντικούς περιηγητές!