Πάμε να ταξιδέψουμε αυτή τη φορά σε ένα μοναδικής ομορφιάς τόπο, με ιδιαίτερη γεωλογική αξία και φυσικά με άρωμα ανατολής! Αν σου αρέσει η έρημος Σαχάρα, αλλά δεν μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι την Αφρική…σου έχουμε την λύση! Θα πάς μέχρι την Λήμνο, το υπέροχο και άγνωστο στο ευρύ κοινό, νησί του Βορείου Αιγαίου.
Εκεί, σε μία έκταση 476 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μήκος ακτών 310 χιλιομέτρων, ο επισκέπτης μπορεί να βρει στην κυριολεξία ότι λαχταρά η ψυχή του! Γραφικά εκκλησάκια, λιθόστρωτα νησιωτικά καντούνια, επιβλητικά φρούρια, παραλίες με κρυστάλλινα και διαυγή νερά… και φυσικά τις Αμμοθίνες, που αποτελούν στην κυριολεξία μια μικρογραφία της ερήμου. Ένα νησί που παρά την ομορφιά του, διατηρεί ακόμα την ηρεμία και αυθεντικότητα των παραδοσιακών νησιών της Ελλάδας.
Εκεί βρεθήκαμε με τον Αθανάσιο Λαμπρίδη, Assistant Manager της Aerial Productions και την σκυλίτσα του Σίμπα! Ο Θανάσης, αγαπάει τη Λήμνο και δεν κουράζεται να προβάλλει τις ομορφιές του νησιού στο πανελλήνιο! Μέσα από την σελίδα του, μας ταξιδεύει από ψηλά ενώ τα υπέροχα βίντεο του, μας θυμίζουν πόσες ομορφιές κρύβει ένας μόνο τόπος. Επίσης ο Θανάσης ασχολείται με το SNB και το ski και διατηρεί την σελίδα snowboardholics.gr όπου μεταξύ άλλων διοργανώνουν sand surfing στις Αμμοθίνες και kite & wind surfing στις υπέροχες παραλίες της Λήμνου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά! Ας μάθουμε για αρχή τι είναι οι αμμοθίνες και γιατί αποτελούν ένα ευαίσθητο και απαραίτητο οικοσύστημα, που πρωτίστως πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό!
Οι αμμοθίνες ή θίνες, είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές. Αποτελούν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη θάλασσας και ξηράς και δημιουργήθηκαν από τις διεργασίες της διάβρωσης και της απόθεσης της άμμου στην παράκτια ζώνη. Οι θίνες, εξαιτίας της αμμώδους σύστασής τους, αποτελούν ασταθή, αλλά δυναμική γεωμορφολογική-και όχι μόνο- ενότητα της παράκτιας συνήθως ζώνης. Μαζί με τους λασπότοπους, τους αλμυρούς βάλτους και τις αμμώδεις παραλίες, ανήκουν στους παράκτιους οικοτόπους, επιτελούν ευρύ φάσμα σημαντικών λειτουργιών, καθώς απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης. Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη καθώς η βλάστηση που αναπτύσσεται:
• συγκρατεί την άμμο,
• σταθεροποιεί την ακτογραμμή και το έδαφος από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας και του ανέμου και
• λειτουργεί προστατευτικά ως φυσικό φράγμα (θαλασσινό νερό, ένταση ανέμων) για την ενδοχώρα.
Πως πάς εκεί: Από την Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού, ακολουθήστε την επαρχιακή οδό Μύρινας-Μούνδρου, που αποτελεί και τον κύριο οδικό άξονα του νησιού. Μέσω του χωριού Σάρδες, κατευθυνόμαστε προς Κατάλακκο. Αφήνουμε πίσω μας το χωριό και συνεχίζουμε για λίγα ακόμα χιλιόμετρα (περίπου 5 χλμ) βορειότερα, όπου εκεί βλέπουμε το χαρακτηριστικό κιόσκι-κέντρο πληροφόρησης του πάρκου. Από εκεί ξεκινά η ερημοποίηση του τοπίου, ενώ πιο χαμηλά, ο επισκέπτης διακρίνει την παραλία Γομάτι!
Πότε να πάω εκεί? Καλύτερα η επίσκεψη να γίνει είτε πρωινές ώρες, είτε αργά το απόγευμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να απολαύσετε την εμπειρία. Η άμμος είναι καυτή τις άλλες ώρες και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και εγκαύματα σε εσάς, τα παιδία σας και φυσικά στον τετράποδο συνοδοιπόρο σας. Ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής, ιδανικός για μικρά παιδιά και φυσικά θα σας προτείναμε να συνδυάζατε την επίσκεψη σας με μία βουτιά στα καθαρά νερά της παραλίας Γομάτι!
Η παραλία Γομάτι βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Λήμνου, 3-4 χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκο. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Η παραλία είναι μεγάλη, τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος. Συνήθως έχει λιγότερο κόσμο, από τις παραλίες γύρω από τη Μύρινα. Διαθέτει beach bar, με ομπρέλες και ξαπλώστρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αμμουδιά αποτελείται από ψιλή άμμο και η θάλασσα βαθαίνει ομαλά καθιστώντας την ιδανική και για παιδιά. Για τους λάτρεις την πολεμικής ιστορίας, μπείτε στον κόπο να περιηγηθείτε στον χώρο. Θα εντυπωσιαστείτε από το κουφάρι ενός ολόκληρου άρματος μάχης του Β’ Παγκοσμίου, αραγμένο σε έναν από τους αμμόλοφους της παραλίας, έχοντας φυσικά στα πόδια σας τη θάλασσα! Η ταβέρνα “Flomari”, στην άλλη άκρη της παραλίας, ετοιμάζει καθημερινά εκπληκτικό φαγητό και σας περιμένει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά εδέσματα του νησιού!
2 Comments
najlepsze escape roomy
5 Ιουλίου, 2024 at 6:54 πμHello there, just became aware of your blog through Google,
and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels.
I’ll appreciate if you continue this in future.
Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!
webpage
7 Ιουλίου, 2024 at 5:27 πμIf you desire to improve your knowledge only keep visiting
this website and be updated with the most recent information posted here.