Close

Destination

Τώρα που έρχεται η άνοιξη είναι ιδανική ευκαιρία για εξορμήσεις με το αυτοκίνητο και φυσικά είναι ιδανική ευκαιρία να μας συντροφεύσει και ο αγαπημένος μας σκύλος. Για αυτό η Ευαγγελία Βόλκα, Επαγγελματίας Εκπαιδεύτρια Σκύλων, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για ένα σωστό και ασφαλές ταξίδι, μέσα από το άρθρο που ακολουθεί!!

Τα οδικά ταξίδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ταξιδέψετε με το σκύλο σας και να ενισχύσετε το μεταξύ σας δεσμό. Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσετε εάν θα ταξιδεύατε με αεροπλάνο ή πλοίο.

Τα οδικά ταξίδια επιτρέπουν την ελευθερία για να απολαύσετε την ύπαιθρο με όλα τα μέλη της οικογένειας, χωρίς να χρειάζεται να αφήσετε το σκύλο σας πίσω.
Για να ξεκινήσετε ένα οδικό ταξίδι παρέα με το σκύλο σας , απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε το ταξίδι σας πιο ευχάριστο και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις

Τα οδικά ταξίδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ταξιδέψετε με το σκύλο σας και να ενισχύσετε το μεταξύ σας δεσμό, επιτρέπουν την ελευθερία για να απολαύσετε την ύπαιθρο με όλα τα μέλη της οικογένειας, χωρίς να χρειάζεται να αφήσετε το σκύλο σας πίσω.Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και αν χρειαστεί κάντε επίσκεψη στον κτηνίατρο σας πριν ξεκινήσετε.

 1. Εάν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας όλα τα φάρμακα που θα χρειαστεί και φυσικά έχετε την έγκριση από τον κτηνίατρο σας ότι ο σκύλος σας είναι σε ψυχική και σωματική κατάσταση για να ταξιδέψει. Επίσης πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας έχετε μαζί σας το φαρμακείο του σκύλου σας που θα περιλαμβάνει φάρμακα κατάλληλα για να αντιμετωπίσετε έκτακτη περίπτωση (πχ τσίμπημα από μέλισσα ).
 2. Έχετε προνοήσει να του έχετε βάλει εγκαίρως αμπούλα για τα τσιμπούρια, ψύλλους κτλ και το αντίστοιχο κολάρο.
 3. Τσεκάρετε ότι έχετε πάρει το βιβλιάριο υγείας του , το οποίο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο, έχοντας κάνει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια. Ενημερωμένο οφείλετε να έχετε και το μικροτσίπ.
 4. Τσεκάρετε ότι το περιλαίμιο του και ο οδηγός/ιμάντας είναι ασφαλή και δεν έχουν φθορές ώστε να κοπεί ένα από τα δύο, καθώς και το ότι η ταυτότητα του με το όνομα του και το τηλέφωνο σας είναι ενημερωμένα.
 5. Επίσης για να είστε προετοιμασμένοι για μία έκτακτη περίπτωση τσεκάρετε το πλησιέστερο κτηνιατρείο της περιοχής που θα επισκεφτείτε (κρατήστε το τηλέφωνο , τη διεύθυνση και τις ώρες που είναι ανοιχτό). Με αυτόν τον τρόπο, εάν υπάρχει μια κατάσταση όπου ο σκύλος σας χρειάζεται ιατρική φροντίδα, είστε προετοιμασμένοι με τις απαραίτητες πληροφορίες.
 6. Εάν πρόκειται να κάνετε μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο , φροντίστε να έχετε εξοικειώσει το σκύλο σας νωρίτερα κάνοντας σύντομα και μικρά ταξίδια.
 7. Αποφύγετε τη ναυτία και τους εμετούς αφήνοντας το σκύλο σας να ταξιδέψει με νηστικό στομάχι (να έχει φάει ελαφρά 3-4 ώρες πριν). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, την ώρα που κινείται το αυτοκίνητο, αποφύγετε να το ταΐσετε.
 8. Πριν ξεκινήσετε κάντε μία μεγάλη βόλτα με το σκύλο σας ώστε να εκτονωθεί αλλά και για την ανάγκη της τουαλέτας του.
 9. Έχετε μαζί σας άφθονο νερό και διαθέσιμο μπολάκι.
 10. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας τα πράγματα του, όπως: το συνηθισμένο φαγητό του, το κρεβάτι του (αν χρειάζεται) και ίσως μερικά από τα παιχνίδια του, μπολ, πετσέτα.
 11. Τοποθετήστε το σκύλο είτε σε crate αυτοκινήτου, είτε στο πίσω κάθισμα (Ιδανικά ο ασφαλέστερος τρόπος ταξιδίου είναι το crate).
 12. Διατηρείτε το αυτοκίνητο καλά αεριζόμενο.
 13. Μην αφήνετε το σκύλο σας να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τραυματισμό στα μάτια ή τσίμπημα από έντομο.
 14. Κάνετε συχνά μικρά διαλλείματα για την τουαλέτα του σκύλου σας.
 15. Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε κλειστό όχημα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
 16. Μάθετε εκ των προτέρων για τα Pet friendly καταλύματα (ιδανικά φροντίστε να έχετε κλείσει δωμάτιο πριν ξεκινήσετε), καθώς και για τα Pet friendly καταστήματα εστίασης κτλ.
 17. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας φροντίστε να κάνετε μία βόλτα με τον σκύλο σας και αφήστε τον να εξερευνήσει το νέο μέρος. Επίσης με την εκτόνωση του θα αποβάλει και το στρες του ταξιδιού.
 18. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε περιοχή κατά την περίοδο των γιορτών (πχ Απόκριες, Πάσχα) φροντίστε να μην έχετε το σκύλο σας εκτεθειμένο σε πυροτεχνήματα ή υπερβολική πολυκοσμία που θα τον στρεσάρουν.
 19. Εάν πρόκειται να κάνετε ημερήσιες εκδρομές που χρειάζονται αρκετό χρόνο πεζοπορίας και σωματικής κούρασης προσαρμόστε το στις δυνατότητες και αντοχές του σκύλου σας. Άλλες δυνατότητες έχει ένα λάμπραντορ και άλλες δυνατότητες ένα μαλτέζ.

Τα παραπάνω βέβαια εξαρτώνται από το πόσο εξοικειωμένος είναι ο σκύλος σας με τα οδικά ταξίδια, τη φυλή του, την ηλικία του, τη διάρκεια του ταξιδιού, του προορισμού σας (χωριό, βουνό, πόλη κτλ).
Να έχετε στο νου σας ότι ένα ταξίδι και η αλλαγή περιβάλλοντος είναι πιθανό να στρεσάρει το σκύλο σας. Επίσης σε αρκετά σκυλιά δεν αρέσει να ταξιδεύουν.

Όμως ο σωστός προγραμματισμός θα βοηθήσει και εσάς αλλά και το σκύλο σας να κάνετε ένα άνετο ταξίδι με ασφάλεια.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα έχετε ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το σκύλο σας εξερευνώντας νέα μέρη, ενισχύοντας το μεταξύ σας δεσμό!

Βόλκα Ευαγγελία
Επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων

Email : petontopacademia@gmail.com
Instagram: petontop_academia
website: www.petontop.webnode.gr

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *